Hæshed
Ofte skyldes hæshed ukontrollerede spændinger i halsområdet sfa. uhensigtsmæssig stemmebrug, stress eller sindsbevægelser, der skaber ubalance i kroppens muskelarbejde. Stemmen som sådan behøver ikke være slidt, og med den rette teknik, kan hæsheden fjernes og forebygges. Hæshed kan dog også skyldes irritation af stemmebåndenes slimhinder (fra fx. røg, belastning af stemmen osv.), infektion, mavesyrerefluks, allergi eller bivirkninger fra visse medikamenter. Endelig kan hæsheden skyldes begyndende stemmebåndsknuder eller andre gevækster og skader på stemmebåndene. Er du hæs gennem længere tid (dvs. mere end 14 dage), er det altid en god ide at konsultere en øre-næse-halslæge, der kan tjekke om dine stemmebånd er syge eller beskadigede eller om der er findes en underliggende sygdom, der forårsager hæsheden. Ofte er det ikke tilfældet og hæsheden kan fjernes med den rette stemmebrugsteknik.
Læs mere om mavesyrerefluks her.
Træt/overanstrengt stemme
Træthed i stemmen kommer, når du har belastet din stemme gennem længere tid. Mange oplever træthed i stemmen efter at have undervist, holdt foredrag, sunget o. lign. i længere tid ad gangen. Det skyldes forkert stemmebrugsteknik, der med træning kan korrigeres.
Miste stemmen midlertidigt
Du kan opleve at miste stemmen midlertidigt. Det kan ske efter en belastende tale- eller sangsituation. Det er tegn på, at du taler/synger med ukontrollerede spændinger rundt om stemmebåndene, altså forkert stemmebrugsteknik. Stemmebåndenes slimhinder bliver irriterede og kan hæve op, hvilket betyder, at de ikke kan svinge og producere lyd, som de skal. Men du kan også miste stemmen midlertidigt, hvis du har været udsat for et psykisk traume. Her er det en god ide også at tage kontakt til en psykolog eller traumeterapeut.
Stakåndethed
Bliver du stakåndet, når du skal tale i længere tid, eller når du synger, er det tegn på, at du har behov for at justere din stemmebrugsteknik og især din vejrtrækningsteknik. At være stakåndet samtidig med at du taler eller synger, kan føre til uhensigtsmæssige muskelspændinger, der igen fører til hæshed eller træthed i din stemme. Stakåndethed hænger ofte også sammen med at være nervøs og hektisk, hvilket blokerer for en god vejrtrækningsteknik. Stakåndethed kan dog også skyldes andre ting som fx luftvejssygdomme, hvorfor det kan være en god ide at få det undersøgt hos din egen læge.
Besvær med at kontrollere stemmens lydstyrke
At have besvær med at kontrollere din lydstyrke betyder, at du har svært ved at tale/synge med kraftigere eller svagere volumen. Prøver du at skrue lydstyrken op eller ned mærker du enten, at det er meget svært eller du føler et ubehag i stemmen. Det er et tegn på uhensigtsmæssige muskelspændinger samt en forkert indstilling i struben, der kan korrigeres med stemmetræning. Din psyke og personlighed kan også spille en rolle for, hvordan du generelt bruger din stemme og om du har uhensigtsmæssige muskelspændinger.
Svag stemme
At have en svag og luftig stemme skyldes ofte, at du ikke bruger nok kropslig energi på den rette måde ved tale/sang, hvilket fører til en skidt stemmeteknik. At tale eller synge koster energi, og mere energi end du regner med. Dertil kommer, at der som oftest også er uhensigtsmæssige indstillinger inden i struben, som kan korrigeres ved stemmetræning. Sidst men ikke mindst kan den svage og luftige stemme også være hægtet op på din psyke og personlighed – tør du tage ordet og stå ved dig selv?
Luftig stemme
Nogle stemmer er mere luftige end andre. Meget luft på stemmen, skyldes forkert stemmebrugsteknik. Har du meget luft på stemmen, kan du blive hæs eller træt i stemmen og have svært ved at tale/synge kraftigt. Det fører til uhensigtmæssige muskelspændinger i halsområdet, der gør det hele værre.
Skinger stemme
Er din stemme alt for skinger, kan det være tegn på, at din stemmebrugsteknik skal justeres. Udover at lyde meget skinger, kan du også opleve ubehag i stemmen. Derudover kan du også få en skinger stemme, hvis du er følelsesmæssigt ude af balance, hvilket fører til uhensigtsmæssige muskelspændinger og et uhensigtsmæssigt åndedræt.
Ru stemme
Er din stemme generelt meget ru i lyden (nogle kalder det sandpapir-lyd eller knirkende lyd), kan det være tegn på, at din stemmebrugsteknik ikke er helt som den skal være. En ru stemme kan skyldes, at du prøver at tale med en overdreven dyb og mørk stemme, der slider på stemmen. Det kan også være, at du simpelthen er hæs fordi du bruger stemmen forkert – læs om hæshed ovenfor. Er din stemme mere knirkende i lyden kan det være, at du bruger for lidt energi, når du taler/synger. Vær opmærksom på, at en ru stemme også kan opstå som følge af rygning og mavesurerefluks.
Gentagen rømmen
Rømmer du dig ofte skyldes det, at slimhinderne omkring dine stemmebånd er irriterede og udtørrede, og derfor producerer for meget slim, som du forsøger at fjerne ved at rømme dig. Det kan enten skyldes forkert stemmebrugsteknik, en infektion eller allergi. Gentagen rømmen slider desuden endnu mere på din stemme og det bliver en ond spiral. Prøv at synk i stedet for.
Hostetrang ved stemmebrug
Hvis du skal hoste ofte, når du taler eller synger, skyldes det som oftest, at du bruger din stemme forkert. Overdreven hosten slider yderligere på stemmen. Hosten kan også hænge sammen med rømmen (se ovenfor). Hosten kan dog også skyldes andre ting, som allergier, forkølelser, KOL eller andre luftvejssygdomme. Hoster du meget, skal du gå til lægen og få det undersøgt.
Smerter eller spændinger i halsområdet
Oplever du smerter eller spændinger i halsområdet, når du taler eller synger, er det tegn på forkert stemmebrugsteknik med mange uhensigtsmæssige muskelspændinger. Gør du ikke noget ved det, kan det føre til andre stemmeproblemer som fx. hæshed, træthed i stemmen osv.
Følelse af klump i halsen (globulus)
Følelsen af at have en klump i halsen kan skyldes flere ting. Som oftest skyldes det muskelspændinger omkring struben og svælget forårsaget af uhensigtsmæssigt stemmebrug eller stress og angst. Generne opleves som oftest værre hos rygere. Sekret fra næse-bihulesystemet kan også udløse klumpfornemmelse. Mavesyrerefluks kan dels irritere svælg- og strubemuskulaturen og også forårsage øget sekretdannelse, der kan udløse klumpfornemmelse. Det kan være en god ide at konsultere en øre-næse-halslæge, hvis det har stået på i længere tid.
Læs mere om mavesyrerefluks her.
Få gennemslagskraft og troværdighed
Bliv hørt
Undgå stemmeproblemer
Syng det du gerne vil
Få den lyd du gerne vil
Undgå stemmeproblemer
Har du problemer med stemmen?
Kontakt mig for at booke en session:
Tlf: + 45 28 93 49 20
E-mail: vocalperformance123@gmail.com