Mavesyrerefluks er tilbageløb af mavesyre fra mavesækken op i spiserøret (“refluks” betyder “tilbageløb”). Mellem mavesæk og spiserør findes en lukkemuskel, der skal forhindre mavesyren i at trænge op i spiserøret. Ved mavesyrerefluks virker denne lukkemuskel ikke ordentligt, og mavesyre kan trænge op i spiserøret, videre op i luftvejene og påvirke stemmens funktion. Typiske symptomer er hæshed, at skulle rømme sig ofte, følelsen af at have en klump i halsen.
Typer af mavesyrerefluks
Når mavesyre trænger op i spiserøret kaldes det GastroEsophageal Reflux Disease (GERD). Når mavesyren eller mavesyredampe trænger fra spiserøret videre op i svælget og luftvejene (næse, bihuler, struben, luftrøret, bronchierne og lungerne) kaldes det LaryngoPharyngeal Reflux (LPR) eller bare luftvejsrefluks eller stille refluks. Det er især denne, der påvirker stemmen negativt fordi mavesyren/syredampene kommer i kontakt med luftveje og stemmebånd.
Mavesyrerefluks kan blive en negativ spiral
At lide af mavesyrerefluks kan blive en negativ spiral, der kan ende med, at sygdommen bliver kronisk. Det vil sige, at mavesyrerefluks kan ende med at give mere mavesyrerefluks. Når mavesyrerefluks trigges, trænger mavesyre opad, hvilket kan forårsage inflammation af ellers sundt væv i den nedre lukkemuskel i spiserøret (Lower Esophageal Sphincter, LES). Den nedre lukkemuskel (LES), er den primære barriere, der forhindrer mavesyre i at trænge opad i spiserøret. Når den nedre lukkemuskel bliver hævet og inflammeret af mavesyren, kan den ikke lukke ordentligt og mere mavesyre trænger op i spiserøret, og lukkemusklen bliver mere inflammeret og mavesyrerefluksen bliver værre. Til sidst bliver lukkemusklen øverst i spiserøret (Upper esophageal Sphincter, UES) også inflammeret og kan heller ikke lukke ordentligt. Så når personen ligger ned trænger der mavesyre op i luftvejene også, hvilket bl.a. kan påvirke stemmen negativt.
Natlig mavesyrerefluks
Natlig mavesyrerefluks sker om natten, når man ligger ned og sover. Det er den værste form for mavesyrerefluks, fordi mavesyren her er i kontakt med vævet i spiserøret og luftvejene mange timer i træk uden, at du mærker det (derfor navnet Stille refluks). Ved mavesyrerefluks om natten kan der derfor nemmere opstå inflammation i spiserør og luftveje, hvilket kan føre til celleforandringer. Ofte vil personer med stille refluks opleve luftvejssymptomer om morgenen såsom hoste, ondt i halsen og slim i luftvejene.
Mavesyrerefluks kan forårsage kræft
Ved mavesyrerefluks gennem længere tid, kan vævet i spiserøret og i luftvejene skades så meget, at der kan udvikles kræft disse steder. Celleforandringer i den nederste del af spiserøret kaldes Barrett’s Øsofagus, og de hyppigste symptomer er halsbrand, sure opstød og synkebesvær. I få tilfælde kan Barrett’s Øsofagus føre til kræft i spiserøret. Derfor skal du gå til lægen, hvis du oplever symptomer på mavesyrerefluks – se symptomer nedenfor.
Udløsende faktorer for mavesyrerefluks
- Mellemgulvsbrok – hvor der er en udposning af mavesækken gennem mellemgulvet, hvilket bidrager til at svække lukkemusklen nederst i spiserøret. Mange med mavesyrerefluks har mellemgulvsbrok, men ikke alle med mellemgulvsbrok har mavesyrerefluks.
- Indtag af nikotin – enten som røgvarer eller via andre nikotinprodukter som tyggegummi, sugetabletter, mundspray, snus, plaster. Nikotin får lukkemusklen til at slappe af
- Indtag af alkohol
- Indtag af andre fødevarer som kan udløse refluks – se længere nede.
- Tilstande med øget tryk i maven som forstoppelse, graviditet, vægtøgning, prostatabesvær
- Dårlig fordøjelse, at have spist for meget mad eller stress kan øge udskillelsen af mavesyre. For meget mavesyre i mavesækken kan sænke pH værdien til 1, hvilket giver ubehag fra maven.
Symptomer på mavesyrerefluks
Tydelige symptomer er halsbrand og sure opstød. Men ofte mærker man ikke de direkte symptomer på mavesyrerefluks. Det sker især, når der er tale om luftvejsrefluks eller stille refluks (LPR). Du behøver altså ikke have halsbrand og sure opstød for at lide af mavesyrerefluks.
Her er en liste med typiske symptomer på mavesyrerefluks:
- For meget slim i svælget
- Følelsen af, der drypper slim fra næsen ned i svælget
- Gentagen rømmen
- Hæshed
- Klump i halsen fornemmelse
- Ondt i halsen
- Kronisk hoste – ofte efter at have sovet
- Halsbrand/sure opstød
- Besvær med at synke
- Kvælningsfornemmelser/astmalignende symptomer
Du behøver ikke have alle symptomer for at lide af mavesyrerefluks.
Astma versus symptomer på mavesyrerefluks
Vejrtrækningsproblemer kan være et symptom på mavesyrerefluks og skyldes ikke altid astma og/eller allergi. Hvis du under et astmaanfald har problemer med at trække vejret IND skyldes det mavesyrerefluks, hvorimod hvis du har problemer med at ånde UD, skyldes det astma/allergi.
Ved mavesyrerefluks er luftvejene blokeret oppe i struben, fordi mavesyren får stemmebåndene til at lukke sig – og du får problemer med at trække vejret IND. Hvis du lider af astma, har du problemer med at ånde UD fordi bronchierne i det øvre bryst trækker sig sammen. Den sammentrækning forstærkes af presset af luft fra lungerne, der gerne vil ud under en udånding. Ved astma er udåndingen ofte også støjende/hvæsende. Skyldes dine astmalignende symptomer mavesyrerefluks virker astmamedicin ikke særlig godt.
Vær opmærksom på, at du jo godt kan lide af både astma og mavesyrerefluks på én gang. Gå altid til lægen med symptomer der varer ved, og få lægens vurdering.
Bronchitis/hoste/KOL versus symptomer på mavesyrerefluks
Kronisk, eller ofte forekommende, hoste diagnosticeres ofte som bronchitis eller KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom). Optræder disse luftvejssymptomer (og især hos ikke-rygere) kan der være tale om symptomer fra mavesyrerefluks, der især sker under søvnen om natten, og ofte resulterer i en ‘våd’ hoste, hvor man hoster slim op. Men det kan også skyldes anden sygdom, som bør undersøges hos lægen.
_______________________________________________________________________________________
Kilder:
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/spiseroer/refluks/
https://www.apoteket.dk/medicin/medicinsk-behandling/mave-tarm-lidelser/medicin-mod-for-meget-mavesyre-og-mavesaar
https://pro.medicin.dk/Sygdomme/Sygdom/318224#a000
Koufman, Dr. Jamie; Huan, Sonia; Gelb, Philip (2015): Dr. Koufman’s acid reflux diet. Katalitix Media. 2. udgave.
http://www.voiceinstituteofnewyork.com/
Kostændring
Har du problemer med stemmen?
Kontakt mig for at booke en session:
Tlf: + 45 28 93 49 20
E-mail: vocalperformance123@gmail.com