Vi knokler for det gode liv
Vi bruger tonsvis af tid og kræfter på at træne vores kroppe, så vi føler os sunde, stærke og smukke. Vi bruger oceaner af tid på at sætte os ind i, hvordan vi spiser en sund kost, så vi undgår sygdomme og kan fungerer optimalt i hverdagen. Vi bruger timer og dage på at overveje, hvilken effekt vores udseende har på det modsatte køn, på vores kommende arbejdsgivere, vores samarbejdspartnere og kunder – og ligeså meget tid på at justere vores looks til maksimal effekt. Vi bruger masser af energi på at dygtiggøre os professionelt og fagligt, så vi kan fremstå som kompetente og få, eller opretholde, et godt og interessant job. Vi bruger tonsvis af kroner og kræfter på at efteruddanne os i kommunikation og kropssprog for at lære at begå os på forskellige scener i vores professionelle liv.
Vi glemmer vores vigtigste kommunikationsredskab
Al den energi og dedikerede indsats skulle jo dække os godt ind til at leve et godt liv professionelt såvel som privat. Men – for der er et MEN! Vi glemmer noget meget vigtigt for at have det gode liv – nemlig vores stemme! Vi bruger stort set ingen tid og energi på at træne, optimere og holde vores stemme ved lige, og det endda selvom den er vores absolutte primære kommunikationsredskab! Enhver der er stum eller har store stemmeproblemer ved, hvor svært det er at eksistere i vores moderne samfund, at have et professionelt liv og være engageret i et socialt liv – hvor svært det er ikke at kunne kommunikere selv de mest basale behov ud til omverdenen. For eksempel må fysikeren Stephen Hawking have en stemmemaskine til hjælp, når han skal tale til, og med, andre. Og det gør hans kommunikation til en besværlig affære.
Vi ved for lidt om stemmen
Stemmen er bare noget vi tager for givet – ligesom at vi har en krop og et hoved. Den er der bare. Vi skænker den ikke en tanke, og vi forventer, at den er med os altid uanset, hvad vi udsætter den for. Mange af os går rundt og er slet ikke klar over, hvilken enorm betydning stemmen har for, hvordan andre opfatter os, og hvordan vores budskaber modtages og opfattes af andre. I skolen lærer vi om kroppens fysiologi, men vi lærer intet om, hvordan vores stemme fungerer. Begynder stemmen at svigte, har vi end ikke de mest basale redskaber til at pleje den for at få den på banen igen. Måske benytter vi os af forskellige ammestueråd, som ingen effekt har på en slidt og overanstrengt stemme. Som professionelle voksne tager vi hellere end gerne et kommunikationskursus, men de fleste af den slags kurser bruger uforholdsmæssig lidt tid på stemmens rolle og funktion, hvis de overhovedet nævner den! Og det selvom al den nyeste forskning viser, hvilken helt afgørende rolle vores stemmes lyd spiller for vores kommunikation – ofte langt mere end selve indholdet af det, vi siger!
Den gode investering
Det er derfor en god investering at blive bevidst om din stemmes funktion og betydning i dit daglige liv. Det vil berige dit liv og tilføre det en helt ny dimension. At kunne bruge din stemme både hensigtsmæssigt og bevidst vil åbne nye veje for dig i din kommunikation med andre. Jeg taler af erfaring. Tilbagemeldinger fra de mange klienter jeg har trænet i sundt og bevidst stemmebrug viser, at det ofte er en AHA-oplevelse at opdage, et for dem, helt nyt redskab til at udtrykke sig med. Dedikeret stemmetræning giver også en helt ny opfattelse af sig selv mentalt og kropsligt. Og sidst men ikke mindst giver stemmebevidsthed og stemmetræning effektive redskaber til en overbevisende og hensigtsmæssig kommunikation.
Test dig selv – og bliv bevidst om din stemme
Du kan starte din egen proces med at blive mere bevidst om din stemme ved at teste dig selv med disse 6 spørgsmål:
- Kender du lyden af din stemme? – Hvis ikke så begynd at lytte til små optagelser af dig selv. Husk, at det du hører på optagelsen, er det andre hører, når du taler.
- Er du klar over, hvordan din stemme indvirker på andre? – Hvis ikke så begynd at være bevidst om det ved at studere andres reaktioner på din stemme, når du taler. Måske får du tit at vide, at du skal gentage ting, fordi folk ikke har hørt, hvad du sagde? Måske får du at vide at du skal skrue ned for stemmen, eller at du mumler? Måske får du at vide, at du taler for hurtigt? Eller måske får du at vide, at din stemme går klart og tydeligt igennem?
- Har du en klar stemme eller lyder din stemme hæs og knirkende? – Mislyde på stemmen kan være tegn på usundt stemmebrug, men de forstyrrer også din kommunikation, idet din stemme bliver mindre tydelig og hørbar. Samtidig begynder dit publikum at fokusere på dine mislyde i stedet for på det, du siger.
- Taber du pusten, når du taler? – Det kan være tegn på en uhensigtsmæssig vejrtrækning, der vil påvirke din stemmes funktion og lyd i den gale retning både funktionelt og kommunikativt.
- Bliver du træt i stemmen eller hæs, når du har talt? – Hvis ja, er det tegn på, at du bruger din stemme forkert og slider på den. Udover, at det føles ubehageligt og på sigt kan føre til varige stemmeproblemer, er det også et problem for din kommunikation. En hæs og træt stemme er svær at høre og forstå, og du kan tillige føle tab af kontrol og blive nervøs for, at din stemme ikke vil fungere ordentligt i vigtige kommunikationssituationer.
- Taler du for hurtigt eller for langsomt? – Dit taletempo er afgørende for en god og troværdig kommunikation. Taler du for langsomt begynder folk at kede sig, og taler du for hurtigt har folk svært ved at følge med. Dertil kommer, at et hurtigt taletempo også kan signalere nervøsitet, hvilket heller ikke fremmer din kommunikation.